Oost-Indische kers

Met haar oranje, rode en gele bloemen fleurt dit kruid iedere tuin op. De bloemen zijn wat pittig van smaak, die overeenkomt met de smaak van radijs. Mensen met een maagzweer of gevoelige maag willen deze daarom liever niet eten. De bladeren kunnen als spinazie worden bereid, door deze te roerbakken en dat komt goed uit, want ze bevatten vitamine C. Door de knoppen op azijn te zetten, krijg je een soort kappertjes voor in de salade. Aan het kruid worden gunstige eigenschappen toegeschreven: ontstekingsremmend, bloedzuiverend en bevorderend voor de spijsvertering. Wie had dat gedacht, van deze bonte bloemenslinger.

Recepten

Zoete of hartige bloemenbite

Pluk de gele, oranje en rode bloemen van de Oost-Indische kers. Snijd twee gemberbolletjes, een perzik of abrikoos klein en knip citroenmelisse of citroenverbena in kleine stukjes. Schep dit door roomkaas en voeg een beetje gemalen koriander er aan toe. Vul hiermee voorzichtig de bloemen, zodat deze heel blijven. Serveer de bloemen als aperitief of als borrelbite. Liever een hartige vulling? Voeg dan knoflook, bieslook, maggikruid, peterselie, gekneusd mosterdzaad en wat citroentijm toe aan de roomkaas.