Daslook

Daslook: ‘das’ leuk!

Vanaf het vroege voorjaar ontluiken kleurige stinzenplanten als sneeuwklokjes, boerenkrokussen, kievitsbloemen en bosanemoontjes in de landschapstuin van Het Witte Kasteel. Eén hiervan is ook de daslook (Allium ursinum). Daslook is verwant aan ui en knoflook en de enige hier aanwezige stinzenplant, die in zijn geheel kan worden gegeten.

In het wild is daslook een beschermde plant, die vooral voorkomt in Limburg. Eind februari en in maart kan daslook worden geoogst. In de kasteeltuin zijn we er nog even zuinig op, zodat de knolletjes de kans krijgen om zich te gaan vermeerderen, want van daslook kun je nooit genoeg hebben. Het glanzende groene blad ruikt namelijk naar knoflook en smaakt heerlijk op een boterham met kaas. Het blad lijkt op dat van het giftige, maar prachtige lelietje-van-dalen. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bepalen om welke plant het gaat. De geur van daslook, die vooral vrijkomt na het kneuzen van het blad, zal hierbij zeker uitkomst bieden. Het bevat etherische oliën, vitamine C en mineralen. Daslook past in een gezonde leefwijze, want het ondersteunt de darmflora, werkt bloedzuiverend en is bevorderlijk voor de spijsvertering. Geniet dan ook van deze gezonde, lekkere recepten met daslook!

Recepten

Flammkuchen met daslookcrème

Los twee theelepels gist op in 125 ml water. Voeg 400 gram bloem en een snufje zout toe aan een schaal. Als de gist is opgenomen door het water, kan het in een kuiltje in het midden van het bloemmengsel worden gegoten. Voeg drie eetlepels gesmolten boter toe, kneed het deeg en voeg bij beetjes nog 125 ml water toe. Laat het deeg in een met een doek afgedekte schaal dan op een warme plaats 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 225 C. Wrijf de daslook schoon en snijd deze fijn, voeg ook de bloemen toe en indien gewenst de schoongemaakte bol, waarbij het buitenste blad wordt verwijderd. Snijd verder peterselie, bieslook en basilicum fijn en meng dit samen met de daslook door 200 gram crème fraîche. Voeg naar smaak peper en zout toe. Kneed gedurende een aantal minuten nogmaals het deeg en deel het dan in vier gelijke porties. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven ondergrond, plaats dit op bakpapier en bak de flammkuchen af in 10-15 minuten tot het knapperig is. Laat het een beetje afkoelen en breng dan de daslook crème aan, met rucola, tomaat of andere groenten naar keuze. Indien gewenst kan er ook forel, Italiaanse ham of een goede, geraspte kaas aan worden toegevoegd. De crème fraîche, zonder dat hieraan daslook en kruiden zijn toegevoegd, kan ook worden meegebakken met de flammkuchen, door het uitgerolde deeg hiermee aan de bovenzijde in te smeren en ui, spekjes en geraspte kaas toe te voegen. Daslook, andere kruiden en zongedroogde tomaatjes kunnen dan later vers worden toegevoegd. Deeg wat over is, kan prima worden ingevroren.

Daslooksalade

Voeg aan een gemengde salade daslook blaadjes en bloempjes, komkommer, tomaat, lente-uitjes, avocado, gekookt ei en pecan noten toe. Snijd groene kruiden met daslook blad fijn of gebruik hiervoor een staafmixer en voeg biologische olijfolie toe, tot er een schenkbaar kruidenmengsel ontstaat en sprenkel dit over de salade.

Daslookaardappeltjes

Verwarm de over voor op 200 C (180 C voor zachtere aardappeltjes). Was en halveer kleine, gekleurde aardappeltjes en plaats deze op een bakplaat voorzien van aluminium folie. Besprenkel de aardappeltjes met een biologische olie naar keuze en bestrooi deze met gedroogde daslook. Bak de aardappeltjes in 20-25 minuten gaar. Liever met verse daslook? Bak dan de aardappeltjes gaar en voeg daarna de gesnipperde daslook toe.