Specerijen

De wintertijd leent zich bij uitstek voor het gebruik van specerijen in de keuken, bijvoorbeeld in een stoofschotel, appeltaart of glühwein. Het zijn vertrouwde lekkernijen, maar weet je dat de specerijen die hierin gebruikt zijn ook positief werken op je gezondheid? Zo reguleert kaneel bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel, ondersteunt gember bij misselijkheid en is vanille verwarmend voor het gemoed. Daarnaast spelen specerijen met hun geur in op je gevoel. Heb je behoefte aan wat warmte, geborgenheid of wil je je huis in kerstsfeer brengen, dat kan met een winterse en spicy potpourri.

Recepten

Winterse en spicy potpourri

Verzamel kruiden uit de tuin als laurier, jeneverbes, den of citroenkruid. Meng deze goed en doe het mengsel in een feestelijk schaaltje of een mooi glas. Voeg dan nog 2-3 druppels etherische olie toe, bijvoorbeeld van den, mirte, rozemarijn of sinaasappel.

Wil je je huis meer naar Kerst laten ruiken, zoek dan eens in je specerijenkastje naar gedroogde gember-, kaneelstukjes en sinaasappelschijfjes, steranijs, kruidnagel of kardemom. De verwarmende geuren hiervan zijn ook fijn in een potpourri te combineren met gedroogde stukjes appel of oranjebloesem. Ook hier kun je 2-3 druppels etherische olie bij doen van kaneel, gember, bergamot of neroli (oranjebloesem).