Inspiratie

 
 
 
 

Levenslessen en wijsheden

"De innerlijke roep en mijn passie om mensen te begeleiden naar een leven in verbinding, is groter gebleken dan de angst om mezelf hiervoor in alle puurheid te laten zien" - Marga Boutkan

Kruiden en etherische oliën

Tijm is een heilzaam kruid, waarvan bekend is dat etherische olië in de plant een bevorderlijke werking heeft bij het doden van bacteriën en het bestrijden van virussen.

Voeding

Bietjes uit de kasteeltuin

Net als veel (biologische) planten maken bietjes van nature resveratrol aan, waarmee ze zichzelf kunnen beschermen tegen bacteriën, schimmels en invloeden van buitenaf. Uit recent onderzoek blijkt dat deze inhoudsstof positief kan bijdragen aan de bescherming tegen virussen en bacteriële infecties. En dus willen we bietjes zeker onderdeel laten uitmaken van een smaakvolle maaltijd in deze coronatijd. Verder zouden bietjes een gunstige werking hebben bij hart- en vaatziekten en het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. En dan zitten ze ook nog boordevol vitamines en mineralen. Aan de slag dus, met die gezonde bietjes, door deze te wokken met uien en verse tijm of er een smoothie van te maken met blauwe bessen en gember.

 
 

Boeken

De Acht Grote Lessen van de Natuur - Gary Ferguson

Dit boek gaat over hoe in de natuur alles met elkaar verbonden is en dat wij deel uitmaken van de natuur. Dat als we niet goed voor de natuur zorgen of geen respect hebben voor iedereen die en alles dat hier deel van uitmaakt, de natuur, de aarde, wij mensen en daarmee de natuurlijke cirkel van het leven uit balans zijn. De schrijver gaat terug in de tijd en laat ons meebeleven welke, soms zelfs eeuwenoude, ontwikkelingen er toe hebben geleid dat we nu meer dan ooit verlangen naar een leven in harmonie met de natuur en elkaar. Gary Ferguson heeft veel tijd in de natuur doorgebracht en onderbouwt de 8 grote lessen op kundige en betrokken wijze. Het is een boek dat je in een adem uit wilt lezen, maar wat doorwerkt op je waardoor je er de tijd voor wilt nemen.

Tuinen

Botanische Tuinen Utrecht is een prachtige bestemming voor een groen dagje uit, wanneer dat weer mogelijk is. Het is heerlijk om langs de vele verschillende planten en waterpartijen te wandelen en natuurlijk ook een bezoek te brengen aan de kruidentuin. Nog een plekje is favoriet: de vlinderkas, waar vanaf half juni weer mooie, tropische dagvlinders om je heen fladderen. Samen met mijn collega's van het Herboristengilde organiseer ik voor de 2e keer GoHerbal, de kruidenbeleving! op zaterdag 25 juni 2022, dat deze keer in Botanische Tuinen Utrecht plaatsvindt. Een inspirerende symposium- en workshopdag rondom de veelzijdigheid van kruiden, met volop gelegenheid om tussendoor van de tuinen te genieten. Zie voor meer informatie Link naar 'https://herboristengilde.nl/go-herbal/'. Zeker alvast noteren in je agenda dus!

Welzijn

Tips voor een goede weerstand om beter bestand te zijn tegen corona

Eet voldoende groente en fruit

Drink voldoende water, aangevuld met brandnetelthee, voor het afvoeren van afvalstoffen

Neem voldoende vitaminen en mineralen in, als aanvulling op een gezonde voeding

Gebruik echinaceatinctuur

Probiotica versterkt de weerstand in de darmen en daarmee je gezondheid

Gebruik antivirale etherische oliën als helicryse, spijklavendel, tea tree, tijm en eucalyptus (verdamper, spray, stoombad). Laat je hierbij goed adviseren door een herborist of aromatherapeut, voor een zorgvuldig gebruik.